In het hybride werken is het slim om je teamleden resultaatgericht aan te sturen. Zo weten medewerkers wat van hen verwacht wordt, is opvolging gemakkelijker en werkt iedereen doelgericht. Of niet? Een sales manager die in een sterk verkoop gedreven organisatie werkt, vertelde me dat zijn teamleden erg resultaatgericht zijn en de vooropgestelde doelstellingen halen. Echter doen sommige medewerkers gewoon hun zin en krijgt hij ze moeilijk op één lijn. Het frustreert hem. Het telewerken vergroot vaak gedragingen van medewerkers uit. Ontsnappen en verstoppen is veel makkelijker. Er zijn teamleden die niet bijdragen aan de teamresultaten noch het groepsgevoel. Het telewerken en de veelvuldige Teams vergaderingen daagt de sales manager extra uit op zijn leiderschapsvaardigheden. Herken jij dat ook?

Uit ervaring weet ik dat managers vaak de hefboom zijn in de ontwikkeling van het team. Zij kunnen het verschil maken in de teamspirit en het engagement en rendement van het team. Mijn advies aan deze sales manager deel ik graag met jou in deze blogpost.

Begrijpen en leren hoe je zinvol en effectief bouwt aan jouw team

In een eerste fase raad ik aan om als manager te begrijpen welke stappen een team doormaakt en welke acties jij als teamleider kan inzetten om te blijven bouwen aan je team. Om een sterk en effectief team te bouwen is het essentieel om duidelijke fundamenten te creëren waarbij zowel kpi’s en rationele doelen belangrijk zijn als teamdoelstellingen en verwachtingen qua attitude en gedrag. Zorg ervoor dat deze bijdragen aan de bedrijfscultuur en de langetermijn doelstellingen van de onderneming. Het resultaat van deze oefening is een teamontwikkelplan specifiek op maat van het team en de actuele situatie van het team.  Verbinding, engagement en rendement staan hierin centraal.

Creëer een remote playbook

Zoals je weet en wellicht zelf ook ervaart vallen de spontane en informele gesprekken tussen collega’s weg omwille van het telewerken. In deze gesprekken delen medewerkers vaak belangrijke informatie en zijn ze elkaars klankbord op een informele manier. Deze momenten dragen constructief bij aan het kanaliseren van frustraties en de binding binnen het team.

Verder vertelt de sales manager dat zijn teamleden op verschillende tijdstippen van de dag actief en efficiënt zijn. De ene medewerker wil ’s avonds nog werken, de andere wil dan niet meer gestoord worden.  De ene medewerker wil alle details delen en van die andere introverte medewerker weet hij helemaal niets.

Om deze factoren op te vangen en de efficiëntie in het hybride werken te verhogen adviseer ik de sales manager om een remote playbook te creëren. Samen met het team uiteraard. Zo kan iedereen delen waar hij of zij zich aan stoort, wat er wel en niet goed werkt in het team en suggesties voor verbetering doen. Samen met de sales manager vergaren we specifieke informatie over elk teamlid om ieder zijn werkwijze te respecteren, de teamefficiëntie en verbinding te vergroten.

Na deze oefening is het enthousiasme en het fungehalte in de dagelijkse samenwerking van het team terug aanwezig. De sales manager voelt dat hij zijn team makkelijker kan sturen. Meer nog, hij bouwt elke dag aan een sterker en meer geëngageerd team met meer inzicht en plezier.

Je raadt het al: de teamleden voelen zich gehoord, beter in hun vel en ervaren een sterker teamgevoel.

 

Wil jij graag deze aanpak om jouw teamverbinding, -engagement en rendement te verhogen? Of wil je meer weten hoe jij je remote playbook opbouwt. Neem dan contact met me op via mail of telefonisch op het nummer 0486 68 82 11. Jij kiest. Jij weet immers hoe jij het efficiëntste werkt😉